![](/media/lib/356/n-kompozyt-09d557e75af4086cbaa2eb5d1ef35a69.jpg)
Grafenowa ochrona przed promieniowaniem podczerwonym
11 lipca 2019, 06:10Naukowcy z Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej wykorzystują tlenek grafenu i związki grafenopochodne do opracowania nowych materiałów zabezpieczających przed promieniowaniem podczerwonym. Projekt IR-GRAPH realizowali ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
![](/media/lib/106/n-szpinak-b043b5a3e19cdab207940a5b14f55b8e.jpg)
Kwas liponowy reguluje zegar biologiczny
18 lipca 2014, 11:18Kwas liponowy, który w największych ilościach występuje w szpinaku, brokułach i podrobach, resetuje i synchronizuje rytmy okołodobowe.
![](/media/lib/63/orzechy-9e723807a7c4c47f10c3f40b735d1952.jpg)
Wyłączono reakcję alergiczną u myszy
4 października 2010, 11:57Specjalistom z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa udało się wyłączyć alergiczną reakcję mysiego układu odpornościowego na niektóre pokarmy. Odkrycie daje nadzieję milionom osób, dla których wypicie mleka, zjedzenie truskawek czy orzechów stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia.
![](/media/lib/177/n-himalaje-widok---582f671c613a662c63550725eb5886ff.jpg)
Topniejące lodowce uwalniają zanieszyczenia sprzed dekad
1 sierpnia 2019, 09:30Topniejące lodowce Himalajów uwalniają zanieczyszczenia, które gromadziły się w nich przed dziesiątki lat. Związki chemiczne z pestycydów, zamknięte w lodach od lat 40. ubiegłego wieku, zostają teraz uwolnione i spływają do jezior w Himalajach. Potencjalnie mogą one niekorzystnie wpłynąć na ekosystem jezior i akumulować się w organizmach ryb do takiego poziomu, że ich spożywanie może stać się toksyczne dla ludzi.
![](/media/lib/201/n-pueblo_bonito_aerial-28aedfc9c2e3bb434a16d3f4cf93860f.jpg)
Przemoc wyludniła Mesa Verde
5 sierpnia 2014, 08:10Archeolog Tim Kohler z Washington State University poinformował, że przed 800 laty na terenie centralnej Mesa Verde doszło do trwającego kilkadziesiąt lat okresu niezwykle nasilonej przemocy. Liczba ofiar w stosunku do liczby ludności była tak wielka, że blednie przy tym XX wiek z jego dwiema wojnami światowymi, komunizmem i nazizmem
![](/media/lib/55/sejf-1e44cf36046d33fe7ac5a6a66d937336.jpg)
Niebezpieczne upływające hasła
18 października 2010, 12:10Badania przeprowadzone na University of South Carolina wykazały, że hasła z ograniczonym terminem ważności można łatwo złamać. Okazało się, że 40% takich haseł można złamać w ciągu 3 sekund.
![© rastafabi licencja: Creative Commons](/media/lib/289/n-1205423856_990809-1437b069bce2b2363ff6e98ddba8d427.jpeg)
Ruch płyty pacyficznej wygasił wulkany na 10 milionów lat
28 sierpnia 2019, 05:34Johnny Wu, geolog z University of Houston odkrył, że łańcuch wulkanów rozciągających się pomiędzy północno-wschodnią Azją a Rosją stał się nieaktywny przed 50 milionami lat, a okres jego uśpienia trwał 10 milionów lat. Na łamach pisma Geology profesor Wu donosi, że wulkany zostały uśpione przez jedną z najważniejszych zmian tektonicznych na Oceanie Spokojnym.
Koło Gozo odkryto jedne z najstarszych fenickich artefaktów
27 sierpnia 2014, 06:44Około 1,6 km od Gozo (drugiej co do wielkości wyspy archipelagu Wysp Maltańskich) nurkowie natrafili na ładunek fenickiego statku z ok. 700 r. p.n.e. Jak dotąd znaleziono 20 żaren i 50 amfor, lecz archeolodzy mają nadzieję, że pod piaszczystymi osadami ukrywają się fragmenty jednostki oraz inne artefakty.
![](/media/lib/41/konskie-oko-2c6232e694e4e76d8dd5ab71737357ed.jpg)
Pompejański koń-niekoń
4 listopada 2010, 09:45Rozwiązano zagadkę konia tajemniczej rasy, odkrytego przed paroma laty w Pompejach. Ku uciesze jednych i ku zmartwieniu drugich dwoje badaczy z Uniwersytetu w Cambridge wykazało, że to nie koń, lecz osioł.
![](/media/lib/366/n-bakteriewolkna-ad2d355ad94126288f87748a5df09ede.jpg)
Bakterie mikrobiomu mają ulubione typy włókien
20 września 2019, 11:27Dostarczanie wraz z dietą odpowiednich typów włókien jest konieczne, by mogły się rozwijać prozdrowotne bakterie mikrobiomu jelit, zauważyli naukowcy z Wydziału Medycyny Washington University. Badania prowadzono na myszach, których jelita skolonizowano ludzkim mikrobiomem. Użyto przy tym nowych technik badania całego procesu odżywiania się.